Jazz in Church
19
apr
Jazz in Church - 19 Aprilie
Biserica Lutherana, Bucuresti, 19 aprilie 2018
20
apr
Jazz in Church - 20 Aprilie
Biserica Lutherana, Bucuresti, 20 aprilie 2018
21
apr
Jazz in Church - 21 Aprilie
Biserica Lutherana, Bucuresti, 21 aprilie 2018
21
apr
Jazz for Kids
Biserica Lutherana, Bucuresti, 21 aprilie 2018
22
apr
Jazz in Church - 22 Aprilie
Biserica Lutherana, Bucuresti, 22 aprilie 2018

Jazz in Church

 

După 5 ediții sold-out, Jazz în Church își anunță cea de-a șasea ediție care va avea loc între 19 și 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherana din București, aducând anul acesta împreună artiști consacrați din zece țări de pe patru continente.

 

Joi 19 Aprilie, ora 19.00:

OFFICIUM DIVINUM with GAVINO MURGIA & CANTAR LONTANO ENSEMBLE

Seckou Keita 22 Strings

 

Lovitura de incepere aparține saxofonistului (să zicem așa, dar domnia sa performează la mulți, foarte mulți suflători, apoi compune, orchestrează și cântă cu vocea de tenor !!!) sardinian Gavino Murgia (1969), care, ca și cum nu ar fi girat atâtea proiecte proprii și co-participat în ale altor staruri (R.A.Khalil, M.Godard, P. Fresu, B. McFerrin), a avut ideea de a pune la cale happening-ul de față, un tribut adus celui mai de succes crossover între muzica elevată a Evului Mediu și sunetul unic de saxofon al finalului de veac XX, vorbim, e limpede, de flamboiantul Officium – Jan Garbarek and The Hilliard Ensemble (ECM, 1993), unul dintre cele mai căutate, vânate și comercializate produse de scenă și de studio, albumul înregistrat dețînând un record inegalabil al vânzărilor, iar spectacolul așijderea, cele mai impresionante săli de concert și, mai cu seama, lăcașe de cult ale lumii fiindu-i gazde, și nu doar o dată.  Ca acest moment magic al harului lui Euterpe să nu se stingă la nivel de scenă, de trăire “pe viu”, live, Gavino Murgia, împreună cu Marco Mencoboni (1961), mare maestru internațional al clavecinului și orgii de biserica, totodată dirijorul ansamblului vocal Cantar Lontano (precum și director al festivalului de muzică veche omonim), au decis, atunci când englezii de la Hilliard Ensemble s-au retras din viața artistică, în 2015, că vor continua să poarte acest concept mai departe, interpretându-l ei înșiși sub inspirata titulatură de “Officium Divinum”

Seckou Keita (Senegal) aduce în atenția publicului harpa africană Kora, un exotic instrument cu timbru seducător pe care artistul îl perfectionează, unificând în registrul său mai multe moduri de acordare și interpretare provenind din fondul muzical al popoarelor din Africa de Vest, unde trubadurii se acompaniază cu kora. 

Din motive de sanatate,Catrin Finch, nu va mai putea participa : http://www.catrinfinch.com/catrin-finch-press-statement/

 

Vineri 20 aprilie, ora 19.00:

RENAUD GARCIA FONS

MATHIAS EICK / ANDREAS ULVO / HAKON ASSE

 

 O altă surpriză de proporții este prezența magicianului francez de origine catalană Renaud Garcia-Fons  (Franța), un as al contrabasului, ce se transforma grație priceperii autorului într-o adevărată armată a sunetelor: tehnică și virtuozitate extreme, un sound propriu, aducând mai degrabă cu o vioară decât cu clasicul bas, o ‘respiratie’ pan-sud-europeană, zisă mediteraneană-numitor comun al creației sale,  precum și capacitatea de a îmbina mai multe curente muzicale in același proiect, în același disc și chiar în aceeași piesă (jazz, world, flamenco, cu intarsii arăbesti, grecești sau asiatice).

Pe lângă adaptarea pertinentă a repertoriului la cadrul solemn al spațiului sacru, trio-ul Eick/Aase/Ulvo trebuie neapărat văzut în concert pentru că aici și numai aici Andreas Ulvo evoluează nu la pian, ci la orgă de biserică, și nu oricum, ci descărcând în tuburile misterioase șiruri întregi de emoții și armonii de care cu siguranță nu știați. Cum completează acestea tonurile din trompeta suavă a lui Eick și cum le leagă vioara junelui Aase ? Nu lăsați internetul să vă istorisească, căci merită să aflați dumneavoastră înșivă, direct din epicentrul unei experiențe complexe.

 

Sambata 21 aprilie:

JAZZ FOR KIDS ora 11.00

Ora 19.00:

SORIN ZLAT TRIO

YARON HERMAN

GIOVANNI GUIDI TRIO

 

 

Devenit deja o tradiție îndrăgită de cei mici, Jazz for Kids va oferi copiilor entuziasmați de arta spectacolului și anul acesta ocazia să asculte poveștile preferate cântate în note de jazz, într-o acustică perfectă.

Sorin Zlat Trio a luat ființă în anul 2008 In prezent componența grupului este urmatoarea: Sorin Zlat (pian), Michael Acker- (contrabas) si Iulian Nicolau- (tobe). In aceasta formula, Sorin Zlat a fost invitat in 2017 de catre Fundatia "Rimbaud & Verlaine" din Londra sa sustina un recital la faimoasa sala de concerte "Kings Place" si sa compuna muzica in memoria celor doi poeti prin care sa reflecte viata acestora. La concertele pe care le-au sustinut in Romania, Europa si S.U.A   trio-ul si-a propus si continua sa incante publicul cu piese din concertul sustinut la Londra, compozitii de pe albumul "Endurance" si lucrari noi ce vor aparea pe urmatorul disc care va fi lansat in primavara acestui an

Stilul și aspirațiile estetice ale lui  Yaron Herman sunt influențate de multe, foarte multe curente muzicale diverse, opuse chiar, și de artiști de talie în spiritul cărora și-a format urechea și mâna. De la Jarrett la Bjork și de la Police la Ravel, muzicianul a scris o hartă proprie a sunetului nou, pe care continuă să o îmbogățească, să o jaloneze cu repere personale  și cu reinterpretări ale unor hituri din arii cultural diferite.

Dacă la editia din 2017 Giovanni Guidi era treime a proiectului Thanks For The Fire, cu Luca Aquino la trompetă și cu arhanghelul Rabbia la percuții, acum el va fi prezent cu opera proprie, cu trio-ul ce îi poartă numele și se întregește cu conaționalul Francesco Ponticelli (1983) la contrabas și cu portughezul João Lobo (1981) la baterie, materialul muzical fiind déjà fixat pe câteva albume ECM. Ar fi superfluu să mai subliniem că, aidoma trio-ului nordic de vineri, și aici intalnim un jazz temperamental, cu compoziție strălucită, rareori cu piese altfel decât originale, foarte autentic și extrem de virtuoz, un număr de podium.

 

Duminica 22 aprilie,ora 19.00:

SYLVIE COURVOISIER / MARK FELDMAN 

THE BAD PLUS

 

Un alt duet care face cinste festivalului sunt soții Sylvie Courvoisier (Elveția ) și Mark Feldman  (SUA). Chiar dacă invitații noștri au bogate cariere individuale, ei revin constant la formula pas-de-deux pe care au debutat-o în 1997 și care, de atunci, vede luminile rampei pe toate scenele mari ale lumii, în mod regulat, dezvoltând un repertoriu format din piese proprii și muzică de John Zorn, căruia i se adaugă o extraordinară intuiție pentru improvizație.

 

Anul acesta marchează renovarea trio-ului The Bad Plus. După atâta vreme în care i-au reinventat pe alțîi, le sosi până și lor rândul să o facă, pianistul fondator Ethan Iverson fiind înlocuit de un alt nume mare alt scenei nord-americane, prolificul muzician de culoare Orrin Evans (1975). Noul material discografic semnat în formula actuală, lansat chiar la startul acestui an al schimbării, și care, potrivit titlului, este continuarea unei povești mai vechi, ei bine, noul material are pe de-a-ntregul ADN-ul unic al trio-ului cel cu nume greu de priceput și fanii nu vor putea să disimuleze satisfacția.

 

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Inchide