adaptare după Matilda și Groparii de Stela Giurgeanu
Cu: Ada NAVROT, Ioana ABUR, Laura VASILIU, Dorin ENACHE și Cătălina NICHITIN
Regia: Corina Dragomir
Scenografie: Ileana Zirra
Costume: Bianca Popp
Video: Teona Galgoțiu și Teodora Roșu
Concept și realizare afiș: Ileana Zirra
O comedie dulce-amară, despre trei cumnate hotărâte să se confrunte cu provocările unui nou început, pe un acoperiș. Însă dincolo de ușile încuiate ale casei, trecutul pândește din umbră și amenință să le invadeze prezentul. Iar apariția unui cuplu de tineri avocați riscă să le expună secretele atât de bine păzite.
Treptat, motivele așa-zisei lor vacanțe de pe acoperiș ne pun față în față cu unul dintre subiectele tabu ale societății noastre: violența domestică asupra femeii.
Un rollercoaster de emoții și răsturnări neașteptate de situații, o poveste despre auto-cunoaștere, despre puterea de a merge mai departe și despre speranță, o distribuție în care alchimia dintre forță și sensibilitate crează pe scenă o energie captivantă și dinamică. Iată ce promite echipa spectacolului nostru!
„ Comedia în toată diversitatea sa este o formă de expresie care ne permite să privim în adâncul umanității și să găsim luminițe de speranță și reziliență chiar și în cele mai întunecate momente. Cu gândul acesta, cu textul Stelei Giurgeanu și cu o echipă excelenta am pornit în această călătorie artistică numită RESPIRO. Tema spectacolului, violența domestică împotriva femeii, este una dificilă, abordarea ei necesită curaj și încredere. iar această încredere am găsit-o în actorii care au fost alături de mine încă de la început, care au contribuit activ la procesul creativ și au adus propria lor înțelegere și experiență în acest proiect. Faptul că au crezut în mine și în această viziune regizorală mă motivează și mă inspiră în fiecare zi.” – regizoarea spectacolului, Corina Dragomir
Spectacolul nostru provoacă, emoționează, încurajează la reflecție și oferă momente de respiro prin umorul care se ridică precum un balon de oxigen în mijlocul tensiunii.
„Am scris textul pornind, pe de o parte, de la prejudecățile asupra violenței contra femeii, precum „doar femeile fără educație pot fi victime ale violenței domestice”, iar pe de alta ca un soi de justificare ale radicalismului feminismului. Personajele mele, o intelectuală (Olga), o femeie de afaceri (Sonia) și o casnică (Nora) sînt victime, pe de o parte a acestui tip de violență, pe de alta, a prejudecăților. Le e frică să vorbească despre abuzuri, pentru că lumea nu le va crede sau le va privi cu reticență. Drept care îndură ani de bătăi și abuzuri emoționale, trecînd totul sub tăcere, Sonia păstrînd secretul chiar față de fiica ei, pe care o trimite departe, fără explicații, chiar cu riscul de a o aliena, crezînd că, îngropînd acest secret, o va feri. Totuși, ceva se întîmplă: cînd prea mult e prea mult, cele trei femei reacționează. „Crima” lor e de a-și face dreptate de unele singure, acolo unde nici societatea și nici autoritățile nu intervin. Se „radicalizează”, pentru că sînt obligate s-o facă. Își recapătă independența, cu riscul de a fi judecate ca niște criminale. Totuși, cine este de vină pentru acțiunile lor: ele, sau societatea surdă și mută la abuzul domestic?” – autoarea Stela Giurgeanu.