Întrebat fiind de critici dacă intenționează să-și scrie biografia, Andersen a răspuns că este deja scrisă în “Rățușca cea urâtă”.
“Răţuşca cea urâtă” este una dintre cele mai cunoscute poveşti scrise de Hans Christian Andersen. E o poveste meditativă despre devenire, spusă pe înțelesul copiilor.
Dacă te naști într-o familie de rațe, ce pasăre ești? E întrebarea la care încearcă să răspundă povestea noastră. Clocit de o rață, un ou de lebădă devine faimos. Din coaja lui iese la lumină o rățușcă urâtă, ar spune păsările de curte. Respins, bobocul de lebădă pleacă în lumea largă.
Nota aparte a spectacolului o constituie universul sonor. Compus din sonorități originale, obținute cu ajutorul instrumentelor de percuție, rezultatul are o încărcătură vibrantă care emoționează indiferent de vârstă. Trăirile bobocului de rață, toate încercările de a-și găsi locul în lume sunt însoțite de vibrații acustice, încărcate cu tensiune și mister. Plin de suspans, spectacolul răspunde nevoii de armonie și frumos a copiilor.
Într-un decor captivant, amintind de stampele japoneze, povestea lui Hans Christian Andersen este transpusă scenic de regizorul Radu Dinulescu cu mult umor, căldură și un ton moralizator.