Bilete Povestile muntilor – Imaginar montan, intre traditie si alpinism, cu Laura Jiga Iliescu

Povestile muntilor – Imaginar montan, intre traditie si alpinism, cu Laura Jiga Iliescu
7
mai
Povestile muntilor – Imaginar montan, intre traditie si alpinism, cu Laura Jiga Iliescu
ZOOM.US, online
7 mai 2020, Ora 19:00

Info eveniment: Povestile muntilor – Imaginar montan, intre traditie si alpinism, cu Laura Jiga Iliescu

Fundatia Calea Victoriei va invita la cursul ONLINE :     

 

Poveştile munţilor – Imaginar montan, între tradiţie şi alpinism, cu Laura Jiga Iliescu

Dată începere

7 mai 2020

Oră curs

19:00

Număr ateliere

3

Frecvenţă

Cost

săptămânal, joi (o întâlnire durează 2h)

215 lei (total pentru 3 întâlniri) 

 

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei ENTERTIX un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).   

 

Vă propunem un nou curs, despre poveştile munţilor, cu etnologul Laura Jiga-Iliescu.

Departe, prea puţin locuită şi puţin frecventată de oamenii de la poale, zona alpină înaltă a Carpaţilor ţine(a) de un registru al pericolului, al mişcării, al marginalităţii şi al sacralităţii. Frecventarea sa, chiar şi sezonieră, presupune(a) un întreg complex de rituri şi legende, hărţi şi reprezentări mentale, topografii şi toponimii locale, tehnici şi repere de orientare.

Demult, oamenii îşi imaginau muntele ce se vede în zare mediat de poveştile celorlalţi şi conform unor coduri culturale locale. De fapt, cu excepţia ciobanilor, haiducilor, proscrişilor, pustnicilor, culegătorilor de afine sau vânătorilor, mai nimeni altcineva nu urca în zona alpină înaltă. Chiar şi aceştia umblau pe munte mai ales vara. Lumea muntelui era rezervată vâlvelor, Sântului Petru al lupilor şi altor personaje supranaturale.

Începând cu secolul al XVIII-lea, în Europa muntele a fost reinventat, reimaginat, devenind un teren al explorărilor naturii şi etnografiei, dar şi al alpinismului sau sporturilor de iarnă.

Întâlnirile la care te invităm se vor referi la felul în care s-a schimbat imaginarul montan carpatic. Vorbim în special de teme legate de ritualizarea spaţiului – urcarea şi coborârea din munte, tradiţii legendare ale originii munţilor, dar şi ale întâlnirilor cu făpturi reale şi supranaturale, animale sălbatice, adăposturi, trasee şi comori.

Temele celor trei întâlniri online sunt:

1. Ce şi cum sunt munţii. Hărţi şi toponimii locale. Legende, amintiri, întâlniri.

2. Stereotipizarea simbolică spirituală a muntelui. Basme, cărţi populare, alte legende.

3. Rituri pe munte (deschiderea şi închiderea muntelui, nedei, focuri vii şi altele) şi drumeţii.

foto: Ales Krivec on Unsplash

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 12 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles