Fundatia Calea Victoriei va invita la cursul ONLINE :
Palatele ştiute şi neştiute ale Bucureştiului cu Anita Sterea
Dată începere |
27 mai 2020 |
Oră curs |
19:00 |
Număr ateliere |
3 |
Frecvenţă |
săptămânal, miercuri (o întâlnire durează 2h) |
Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei ENTERTIX un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).
Bucureştiul sau Micul Paris este presărat cu palate sau case boiereşti, clădiri de patrimoniu asupra cărora s-a aşternut timpul şi, în multe cazuri, uitarea.
Palatele celebre ale Bucureştiului: Palatul Regal, Palatul Suţu sau Palatul Cotroceni sunt clădiri ce se bucură de o mare mediatizare mai ales datorită instituţiilor pe care le găzduiesc.
Există însă în Bucureşti şi alte monumente arhitecturale spectaculoase ce sunt mai puţin cunoscute publicului larg: Palatul Prinţului Moştenitor sau Palatul Nunţiaturii Apostolice, clădiri foarte bine conservate, dar a căror poveste şi destinaţie nu sunt atât de familiare bucureştenilor.
Despre alte câteva palate emblematice ale Capitalei – cum sunt Palatul Sturdza sau Palatul Funcţionarilor Publici – vorbim, din păcate, la trecut. Pentru că au dispărut, în incendii sau demolări voite, le cunoaştem povestea din cărţi şi le mai putem azi admira doar în fotografii vechi.
Vă propunem aşadar o serie de 3 întâlniri în care vom afla povestea unor clădiri de patrimoniu ale oraşului:
1. Palate celebre ale Bucureştiului: Palatul Regal, Palatul Parlamentului, Palatul Cotroceni, Palatul Patriarhal, Palatul Victoria, Palatul Ştirbey, Palatul Ghica Tei.
2. Palate ascunse ale Capitalei: Palatul Prinţului Moştenitor – Kiseleff, Palatul Bragadiru, Palatul Nunţiaturii Apostolice, Palatul Kreţulescu, Palatul Cesianu-Racoviţă, Palatul Elisabeta, Palatul Suţu, Palatul Auschnit, Castelul Vlad Tepeş, Palatul de Justiţie.
3. Palate dispărute din peisajul istorico-cultural al Bucureştiului: Palatul Sturdza, Palatul Ştirbey (Griviţa), Palatul Artelor (Muzeul Militar) – Parcul Carol, Palatul Florescu, Palatul Societăţii Funcţionarilor Publici.
Toate poveştile vor fi însoţite de imagini de arhivă sau contemporane.
Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 12 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.
Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.
foto : Palatul Fundaţiei Universitare Carol I