Conace, Istorie si vin

Conace, Istorie si vin
Crama Avincis
9
mai
Crama Avincis
Dragasani
Crama Avincis

Pornind de la semnificația aparte pe care vinul o are în cultura tradițională a satului românesc – avem în vedere sărbătoarea podgoriilor, capitol de o importanță covârșitoare al culturii europene în ansamblul ei –, ne-am propus ca în această primăvară, timp de 12 weekenduri, să vă avem oaspeți la evenimente cu semnificații multiculturale, dedicate istoriei, culturii și, nu în ultimul rând, vinului, pentru a redescoperi valențele sociale, dar și ritualice și religioase, în ultimă instanță, ale celebrei licori.

 

Marcea, Ferdi, Mierla Alba, Bauer, Știrbey, Metamorfosis, Budureasca, Licorna sau Gramofon, sunt numai câteva dintre renumitele crame românești de curând puse în funcțiune, care, afișând o tehnologie de ultimă generație, preiau însă și "reciclează" aspectele definitorii privind autenticul și tradiționalul acestui străvechi obicei.

 

Turismul viticol, cunoscut și sub denumirile de oenoturism sau enoturism, își propune să includă în traseele culturale specifice vizitarea unor puncte importante pe harta viticolă a țării, incluzând crame renumite, cu prezentarea proceselor tehnologice, vizite în vii, degustări de vin ghidate, asigurând totodată cazare la crame sau în locuri apropiate, nu mai puțin pitorești. În acest sens, ne propunem reevaluarea patrimoniului arhitectural tradițional, în care conacul, reședința de provincie a nobililor feudali sau a marilor boieri, a moșierilor mari proprietari de pământ, devine obiectiv turistic.

 

Cuvântul românesc "conac" provine din turcescul konak, cu același sens, iar istoria Conacului în timpul regimului comunist, când clădiri emblematice pentru stilul tradițional românesc, neoromânesc sau Art Nouveau, au ajuns depozite de grâne, în cel mai bun caz, dacă nu locuri lăsate special în paragină, care trebuiau să fie strălucite exemple ale exploatării omului de către om, se cuvine reevaluată pentru tinerele generații și nu numai.

 

 Fie că alegi una dintre cramele din dealul Mare ori din Oltenia, experiența va fi memorabilă și cu siguranță vei dori să revii.  

 

Vinul a devenit emblematic și pentru zona de sud a României, Dealul Mare fiind regiunea unde viile se bucură în medie de 22 zile cu mai mult soare (decât în alte zone ale țării), un factor foarte important mai ales pentru vinurile roșii, de unde și numele de "Patria vinului roșu" sub care este cunoscută această regiune viticolă.

 

 

Intensitatea gustului, gradul de alcool, soiurile de struguri folosite la crearea vinului sunt factori care desăvârșesc gustul și imprimă fiecărui soi de vin o particularitate definitorie, iar numărul de sortimente, terroire-ul, altitudinea sau echipa de angajați, experții în crearea vinului fac diferența.

 

Vizitarea cramei, prânzul ori gustările pot fi singurele elemente comune ale acestor vizite pe care intenționăm să le organizăm, iar conace precum Pană Filipescu, Bellu, Salina Prahova, Muzeul Ceasului din Ploiești, Vila Florica sunt doar câteva dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu ce povestesc, în modul cel mai grăitor, istoria României.

 

Aceste circuite culturale au în vedere, așadar, cu preponderență, reintegrarea patrimoniului arhitectural românesc în circuit turistic. Ne dorim astfel să inițiem și o lecție deschisă în care atributele conacului să fie repuse în valoare astfel încât "dimensiunile" și bunul gust arhitectural care, vezi Doamne, concurau clădirile faraonice zămislite în comunism (vezi Casa Poporului) să-și aibă în sfârșit locul pe care îl merită în manualul de istorie.

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles