Bilete Cheful suprem

Cheful suprem
21
iun
Cheful suprem
Sala Mare ARCUB , Str. Lipscani nr. 84 – 90, Bucuresti
21 iunie 2023, Ora 19:00

Info eveniment: Cheful suprem

Cheful suprem

Sala Mare, ARCUB – Hanul Gabroveni, Bucureşti

21 iunie 2023, ora 19:00

 

Comedia scrisă de strălucitul om de teatru Tudor Muşatescu, Cheful suprem este pusă pentru prima oară în scenă de regizoarea Beatrice Rancea la ARCUBCentrul Cultural al Municipiului Bucureşti. Un spectacol tonic, în nouă personaje, Cheful suprem se bucură de o distribuţie de excepţie, în care regăsim nume precum: Claudiu Istodor, Luminiţa Erga, Cristi Toma, Silviu Biriş şi alţii, cu participarea extraordinară a sopranei Arlinda Morava şi a mezzosopranei Adriana Alexandru.

 

Scris pentru teatru radiofonic, Cheful suprem este un text mai puţin cunoscut al autorului Titanic-Vals şi ...Escu, Tudor Muşatescu, şi a fost interpretat la radio de artişti precum Dem Rădulescu, Sanda Toma, Alexandru Giugaru, Nineta Gusti, Ştefan Mihăilescu-Brăila în 1969 (regia artistică Constantin Moruzan).

 

Montată pentru prima dată pe o scenă de teatru, producţia Cheful suprem de la ARCUB propune un spectacol efervescent în care comedia de moravuri se îmbină cu momente muzicale în viziunea regizorală a creatorului de teatru, operă şi balet Beatrice Rancea. Renumită pentru abordările creative ale unor texte celebre, Beatrice Rancea semnează adaptarea pentru scenă, mişcarea scenică şi light design-ul spectacolului şi propune publicului o interpretare contemporană şi originală a textului dramaturgic din anii ‘60.

 

Decorul şi costumele spectacolului sunt semnate de apreciata scenografă de teatru şi film Maria Miu, cu un palmares ce cuprinde peste 200 de decoruri realizate, în mai bine de 50 de spaţii.

 

Textul lui Tudor Muşatescu prinde viaţă pe scena ARCUB în interpretarea actorilor Claudiu Istodor, Luminiţa Erga, Cristi Toma, Silviu Biriş, Vlad Linţă, Paula Pîrvu şi Mona Dobrişan. Unul din elementele inedite ale producţiei regizate de Beatrice Rancea este includerea în distribuţia spectacolului a sopranei Arlinda Morava şi a mezzosopranei Adriana Alexandru care interpretează arii din opere celebre.

 

O comedie spumoasă, cu reverberaţii amare, Cheful suprem zugrăveşte satiric o adunătură de parveniți, care se cred și se prezintă a face parte din „lumea bună". La o petrecere de 1 ianuarie, imediat după Anul Nou, vestea unei posibile otrăviri cu ciuperci va lovi fără milă și va schimba totul. Toți cei prezenți, rude și vechi prieteni, își dau arama pe față, sub amenințarea unei morți iminente. Ei vor să-și petreacă ultimele clipe în fericire; însă alcoolul și apropierea tragicului final le dezleagă limbile și astfel se spun lucruri care ar fi trebuit să rămână ascunse, se reglează conturi, se dau la iveală secrete și răutăți. Finalul este neșteptat, tocmai prin felul candid în care dezvăluie lăcomia, meschinăria și prostia umană.

 

Spectacolul Cheful suprem se joacă miercuri, 24 mai, de la ora 19.00, la ARCUB – Sala Mare.

 

Biletele au fost puse în vânzare la prețuri variabile în funcție de categoria de loc și pot fi achiziționate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

 

Preţuri bilete:

Cat. I – 70 lei;

Cat. II – 50 lei.

 

CHEFUL SUPREM | 24 mai 2023, ora 19.00 | Sala Mare ARCUB

 

de Tudor Mușatescu

Adaptarea scenică: Beatrice Rancea

 

 

Distribuția:

(ordinea personajelor indicată de autor)

 

Penelope Târtoșide (gazda)…..……………….ARLINDA MORAVA

Mișu Târtoșide (soțul ei)….……………………CLAUDIU ISTODOR

Andromaca (fiica lor)…………………..….…………PAULA PÎRVU

Nae Ragasonescu……………………………………..CRISTI TOMA

Agata (soția lui Ragasonescu)…………………….LUMINIȚA ERGA

Radu (fiul lor)…………………….……….………………VLAD LINȚĂ

Dr. Pruncu (medicul curant al ambelor familii)………SILVIU BIRIȘ

Coana Esmeralda(soacra lui Târtoșide)…ADRIANA ALEXANDRU

Menajera…………...…………………………….. MONA DOBRIȘAN

 

În rolul cățelului Pufi: Don Vito

 

Regie, light design și mișcare scenică:

BEATRICE RANCEA

Scenografie: MARIA MIU

 

Asistent regie: DAN POPA

 

Durata spectacolului: 1 oră și 15 minute (fără pauză)

 

 

Tudor Muşatescu

Strălucit om de teatru, prieten cu Tudor Arghezi şi Camil Petrescu, Tudor Muşatescu este considerat de critici un fidel continuator al comediei caragiene. Poet, prozator, dramaturg şi umorist român, Tudor Muşatescu a scris schiţe, romane, poezii, dar succesul îi este adus de piesele sale de teatru. După debutul de la Paris din 1923, cu Focurile de pe comori, aproape toate textele sale dramaturgice sunt puse în scenă atât în ţară, cât şi în străinătate, de la comediile nemuritoare ...Escu şi Titanic-Vals la fascinantele Visul unei nopți de iarnă, Țara fericirii, Madona, Profesorul de franceză sau Sosesc diseară. După ce majoritatea pieselor sale sunt traduse şi jucate cu succes în Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Grecia, Polonia şi Cehia, Tudor Muşatescu se dedică trup şi suflet teatrului nu doar ca dramaturg, ci şi ca director de scenă, traducător, conducător şi proprietar de teatru.

 

Beatrice Rancea

Cu peste 30 de montări regizorale în teatrele şi operele din România, numeroase spectacole realizate în străinătate, peste 30 de roluri ca balerină pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, roluri principale de film,  Beatrice Rancea are un parcurs profesional impresionant. Balerină, regizor de teatru şi operă, coregraf, interpret, scenarist şi dramaturg, Beatrice Rancea este unul dintre cei mai importanţi creatori ai scenei teatrului şi baletului românesc. Deţinătoarea unui premium UNITER în 1993, artista a montat zeci de producţii în ţară, dar şi în Ungaria şi Statele Unite ale Americii. Pe lângă titluri de Shakespeare, precum Romeo şi Julieta, A douăsprezecea noapte, Nevestele vesele din Windsor, Nunta de A. Cehov, Opera de trei parale de Bertoldt Brecht, Marchizul de Sade şi Sunt propria mea soţie de Doug Wright, Jocul de-a măcelul de Eugen Ionescu, regizoarea adaptează pentru scena de teatru poveştile celebre din Maestrul şi Margareta şi Cocoşatul de la Notre-Dame. Realizările sale artistice sunt completate de activităţi pedagogice şi manageriale.

 

Maria Miu

Recompensată în 2016 cu premiul UNITER pentru întreaga activitate, scenografa Maria Miu a participat la realizarea a peste 200 de spectacole de teatru şi operă, filme, filme documentare şi evenimente în România, Japonia, Marea Britanie, Belgia şi Germania. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici şi a UNITER, Maria Miu a semnat scenografia unor producţii ale mai multor teatre bucureştene: Odeon, Metropolis, Mic, Ion Creangă, TNB şi Opera Naţională din Bucureşti, colaborând cu regizori importanţi, precum: Silviu Purcărete, Ion Cojar, Alexandru Darie, Costa-Gavras. Printre scenografiile de excepţie create de Maria Miu se numără şi cele ale montărilor Jolly Joker, Amadeus, Ciocărlia şi Astă-seară se improvizează de la Teatrul de Stat din Oradea. Artista a fost nominalizată la Premiul pentru cea mai bună scenografie pentru spectacolele Teatrului Bulandra Poveste de iarnă, 1784 şi pentru Iluzia comică de la Teatrul de Comedie, toate în regia regretarului Alexandru Darie.

 

 

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti.

 

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles