Bilete Expozitie de pictura Constantin Pacea

Expozitie de pictura Constantin Pacea
13 iun
2 iul
Expozitie de pictura Constantin Pacea
ARCUB Gabroveni, Str. Lipscani nr. 84 – 90, Bucuresti
13 iun - 2 iul 2023

Info eveniment: Expozitie de pictura Constantin Pacea


Personajul feminin, sursă de inspiraţie în expoziţia „Nudul – Constantin Pacea”,

la arcub – hanul gabroveni

 

Unul dintre liderii generaţiei ’80 în pictura românească, Constantin Pacea prezintă în această vară, la ARCUB – Hanul Gabroveni, o incursiune plină de sensibilitate în pictura corpului uman printr-o expoziţie-eveniment. Intitulată „Nudul – Constatin Pacea”, expoziţia este curatoriată de Monica Crânganu şi reuneşte o colecţie de lucrări centrate în jurul figurilor feminine, ce au fost pictate de artist pe parcursul a peste 30 de ani în tehnica uleiului pe pânză. Expoziţia poate fi vizitată la ARCUB – Hanul Gabroveni (Sala Coloanelor) în perioada 13 iunie – 2 iulie 2023 şi este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.

 

„Nudul în artă dezvăluie nu doar complexitatea figurii umane, ci şi profunzimea sufletului artistului. Iată intenţia acestei expuneri. Este încă o ocazie prin care pictorul Constantin Pacea destăinuie, cu sensibilitatea lui nobilă, o parte din trăirile şi intimitate sufletului său. [...] Pictorul Pacea nu alege tema corpului uman pentru a-i idealiza frumuseţea şi proporţiile [...], ci mai cu seamă pentru a exprima o trăire tainică, o stare de fapt surprinsă în momentul culminant al contemplaţiei, într-o formă irepetabilă. Personajul feminin devenit sursă de inspiraţie se descompune în ipostaze complexe, atent studiate, pentru a aduce la suprafaţa pânzelor expresia unor vibraţii interioare profunde, revelatoare.” - Monica Crânganu, curatorul expoziţiei

 

Expoziţia de la ARCUB dezvăluie o colecţie de lucrări reunite sub tema Nudului, o serie de pânze pictate pe parcursul a peste 30 de ani. Alături de modele ocazionale, Constantin Pacea îşi centrează creaţia în jurul figurilor feminine din viaţa sa (soţia, fiica, sora, nepoatele), fapt ce imprimă intimism şi căldura reprezentărilor, deschizând poarta sufletului său. Scene de maternitate, gesturi umane pline de candoare, ipostaze contemplative, dar şi poze de atelier, academice creează un univers pictural bogat, cu consistenţa plastică şi alătură surse documentare mixte – fotografii, studii de atelier, dar şi reproduceri din imaginaţie (ciclul Torsuri).

 

Tehnica uleiului pe pânză subliniază încă o dată căutarea esenţei formelor şi stărilor, în straturi succesive de desen şi tuşe asupra cărora pictorul revine adesea în demersul estetic. Constantin Pacea stăpâneşte forma cu deplină siguranţă. Trupurile se decupează pe fundaluri neutre, care le accentuează frumuseţea şi forţa intrinsecă. Formele se conturează intens, capătă densitate şi stabilitate sub tuşe puternice şi trăsături uşor expresioniste, în care constrastul absolut alb – negru devine amprenta personală, alături de roşu. Roşu vibrant, dens, scenografiat. Lumini şi umbre în echilibru, din care volumele cresc parcă unele din altele. Alteori, atingerea luminii calde şi a tonurilor pastelate conferă delicateţe şi eleganţă cursivă formelor corpului uman, mereu surprinzător în manifestările sale.

 

„În pictura mea nu elaborez nici un plan, nimic premeditat, nu intervin, aștept observând desfășurarea evenimentelor și, la momentul oportun, intru în acțiune când lucrurile se impun natural. Nu calculez nimic, dezvolt, fac ca lucrurile să se nască. În tot acest proces, intuiția joacă un rol important.” Constantin Pacea

 

Expoziţia „Nudul – Constantin Pacea” de la ARCUB – Hanul Gabroveni poate fi vizitată în perioada 13 iunie – 2 iulie 2023, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziția este închisă.

 

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro, Entertix.ro, Myticket.ro, în magazinele partenere și la casa de bilete ARCUB (strada Lipscani 84-90).

Preț: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei (Categoria II).

 

Eveniment organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Muncipiului Bucureşti şi Direcţia de Cultură, Învăţământ, Turism.

 

Constantin Pacea

Născut în 1957, la Bucureşti, Constantin Pacea se iniţiază în pictură în atelierul tatălui său, pictorul Ion Pacea. Urmează cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” şi ale Institutului de Arte „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. În 1981, organizează la Bucureşti o amplă expoziţie personală la Muzeul Ţăranului Român. În 1983, pleacă în Germania invitat de Galeria Raphael din Frankfurt. Locuieşte la Düsseldorf, Köln şi Aachen unde face o serie de expoziţii. În această perioadă, obţine o bursă de studii în Suedia. În 1985, se instalează la Paris. În 1986, Galeria 44 din Kaarts-Dusseldorf îi organizează o importantă expoziţie personală şi în anul următor îl prezintă la International Art Fair din Chicago. În 1987, organizează la Galeria Janine Lorcet din Paris expoziţia „Energie Contemplativă“. În 1992, descoperă Altea, un vechi sat de pescari pe coasta Mediteranei Spaniole, unde se retrage să lucreze în fiecare an. Fundaţia E. Schottler din Altea îi organizează în 1998 şi 2006 două expoziţii personale, iar în 2008, Galeria Nordenhake din Stockholm îl prezintă în expoziţia de grup „Agents“ cu lucrarea „Diptich Yellow Brown Ocre“. Împreună cu alţi doi artişti, în 2012, organizează expoziţia „Jardins Intérieurs” la Galeria Maket din Paris. În aprilie-mai 2014, are loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, din Bucureşti, expoziţia „Constantin Pacea – o retrospectivă”.  Constantin Pacea trăieşte şi lucrează la Bucureşti, Paris şi Altea.

 

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles