INTALNIRILE INTERNATIONALE DE LA CLUJ
26-28
nov
INTALNIRILE INTERNATIONALE DE LA CLUJ
Online,
26 - 28 noiembrie 2021

Info eveniment

 Anul acesta, în timp de pandemie, festivalul Teatrului Național din Cluj-Napoca – Întâlnirile Internaționale de la Cluj – se află la un moment de frumoasă răscruce, marcând un deceniu de existență întru creație și dialog teatral. Gândite ca o scenă turnantă a celor mai noi producții din fiecare stagiune, deschisă la 360 de grade către spectatorii clujeni și către invitații din țară și străinătate, Întâlnirile Internaționale de la Cluj s-au afirmat ca un spațiu al cunoașterii, al recunoașterii, al criticii constructive, al plăcerii de a fi spectator, actor și cronicar de teatru, rând pe rând. Căutări, lansări, confirmări, descoperiri, revederi, înnodarea unor noi legături între artiști, instituții teatrale, conturarea unor noi și ambițoase proiecte culturale, înrădăcinarea tradiției dialogului creativ cu societatea, lărgirea cercului de integrare internațională, toate acestea formează o imagine concetrată a ceea ce și-a propus Naționalul clujean în toți acești ani.

 

Iar acum, după o mică pauză independentă de voința noastră, revenim între 26-28 noiembrie, cu o Ediție aniversară online, aflată sub semnul Căutării. În momente de cumpănă, când partenerul de dialog din sală dispare, ca prezență activă, cu zâmbetul sau hohotele sale de râs, cu atenția sa încordată sau ochii săi înlăcrimați, poate chiar cu indiferența sau manifestarea plictisului său, scena cu actorii săi vii se proiectează în gol și ei sunt nevoiți să caute partenerul de dincolo de mască, de dincolo de ecran, de dincolo de personajul propriu sau al colegilor de joc.

 

Această căutare, redefinire și reinventare și-a lăsat amprenta asupra producțiilor din perioada 2020-2021, pe care vi le prezentăm în cadrul acestor Întâlniri Internaționale. De la căutarea încarnării celei mai potrivite a personajului dostoievskian, în Demonii, Spovedania lui Stavroghin, la căutarea autorului și a unui spațiu de joc adecvat în cazul celor Șase personaje...pirandelliene, ambele în regia lui Tudor Lucanu. Apoi, căutarea drumului spre recunoașterea și acceptarea de sine În oglindă, de Radu F. Alexandru, în regia Andreei Iacob sau jocul de-a v-ați ascunselea și căutarea energiilor noi, vitale, chiar explozive ale comicului clasic în Cartoforii lui Gogol în regia lui Ionuț Caras. Și nu în ultimul rând, căutarea depășirii ridicolului, a frustărilor nejustificate și a prostiei umane, prin spectacole de teatru muzical și teatru-dans. Astfel, societatea mârlanilor cu care ne confruntăm zi de zi apare privită printr-o lupă muzicală și poetică ironică, caricatural-umoristică, în Singur printre mârlani, pe texte de Florin Bican, în regia și coregrafia Andrei Gavriliu și muzică de Mihai Dobre; lumea politică e reprezentată comic, cu absurditățile sale, stupiditatea, vulgaritatea și monstruozitatea sa grotescă în Ubu în concert de Ada Milea, după Alfred Jarry și Gábor Tompa; iar nerespectarea regulilor, veșnicul fals spirit de independență, refractar la toate legile, inclusiv cea a bunului simț, sunt întruchipate de faimoasa Chiritză, de data aceasta ...în carantină, satirizare muzicală semnată de Ada Milea și Anca Hanu.

 

Zece ediții sunt un prilej de sărbătoare, chiar dacă o facem doar online. Sărbătorim în acest fel dăruirea actorilor spectacol de spectacol, munca atentă din culise, bucuria spectatorilor noștri care umpleau sălile și de care ne este dor. Și pentru că nu trebuie să ne lăsăm abătuți de condițiile vitrege pentru cultură din acești ani, vă invităm să ne fiți din nou alături, descoperind sau revăzând cele mai recente producții ale scenei noastre. În cadrul acestei ediții aniversare, am pregătit pentru dumneavoastră și o retrospectivă, ca să ne aducem aminte de momentele atât de frumoase petrecute împreună timp de un deceniu: cu montaje de fotografii, mesaje din partea prietenilor teatrului clujean din țară și de peste hotare, conferințe și prezențe dragi din edițiile precedente. Iar actorii Teatrului Național din Cluj, noi, întreaga echipă, suntem la rândul nostru aici, pentru dumneavoastră, pentru a vă convinge că arta teatrului este una dintre rațiunile pentru care viața merită să fie trăită la maximum, împreună cu oamenii care o fac să existe.

Mulțumim tuturor prietenilor Teatrului Național clujean, colegilor de breaslă și susținătorilor noștri, de aici și din străinătate, celor care ne-au acompaniat în toți acești ani în călătoriile noastre teatrale.

 

 

NOSTALGIA 2022
24-26
iun
NOSTALGIA 2022
Bucuresti
Parcul Izvor
Electric Castle
13-17
Iul
Electric Castle
Cluj-Napoca
Bontida
EXIT FESTIVAL 2022
7-10
iul
EXIT FESTIVAL 2022
Novi Sad
Petrovaradin Fortress
KISS, Whitesnake, Powerwolf
16
iul
KISS, Whitesnake, Powerwolf
Bucuresti
ROMEXPO
Trends
Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles