Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ Teatrul Ion Creanga

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ Teatrul Ion Creanga

 

 

Teatrul Ion Creangă

 

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii
„100, 1000, 1.000.000 de povești“


Ediția a XV-a
 

7–14 octombrie 2023

 

Între 7 și 14 octombrie, Bucureștiul aparține copiilor: 12 teatre și trupe invitate, din Italia, Finlanda, Spania, Belgia și România, se întâlnesc cu ocazia celui mai interactiv și creativ festival de teatru pentru copii de la noi. Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1000, 1.000.000 de povești“ (FITC #15) continuă tradiția spectacolului de calitate și aduce reprezentații destinate familiei și publicului tânăr, cu vârsta cuprinsă între câteva luni și peste 12 ani.

 

Organizat de Teatrul Ion Creangă din anul 2005, evenimentul pune în valoare rolul artei performative în promovarea valorilor morale, estetice și sociale, încurajează și stimulează creativitatea celor mici și, totodată, construiește punți de comunicare cu arta teatrală din alte colțuri ale lumii. Anul acesta festivalul va avea și o temă - Tehnologii multimedia în spectacolele pentru copii - care se reflectă atât prin spectacolele selectate, cât și în atelierele și workshopurile susținute de profesioniști din domeniu.

De-a lungul celor opt zile de festival, copiii vor privi fascinați, vor cânta, vor dansa, vor imita, se vor mira, vor întreba și vor găsi răspunsuri - vor trăi cu emoție ceea ce se petrece pe scenă. Mai mult, la FITC #15, trăirea atinge noi dimensiuni, experiența spectacolului devine imersivă prin includerea unor elemente specifice tehnologiei multimedia - proiecții 3D, realitate augmentată, măști VR, camere stop motion, costume motion capture.

 

În cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului au fost selectate trupe și companii de teatru din țară și de peste hotare. Primele trupe fac parte din proiectul european MAPPING – A map on the aesthetics of performing arts for early years – și sunt: Compania de dans Auraco (Finlanda, Helsinki), care va participa cu spectacolul „The why mix remix”, și La Baracca – Testoni Ragazzi (Italia, Bologna), care va prezenta spectacolul „Cadre. Amintiri în trei acte”. Din Spania au fost selectate 3 companii, după cum urmează: Teatrul LaBú (Breda), care va veni cu spectacolele „Alma” și „Fragile 2.0”; Roseland Musical (Barcelona), cu „Geometria”; Imaginart (Sabadell), cu două reprezentații, „Micuța noapte” și „Orașul umbrelor”. Și, nu în ultimul rând, Belgia, prin Teatrul La Guimbarde, va încânta publicul cu minunatul „Canto”.

 

Din țară, vor fi prezente la FITC, Teatrul Tineretului (Piatra Neamț), cu spectacolul „Jurassic” și Teatrul pentru Copii și Tineret Gulliver” (Galați), cu „Privește înăuntru”. Din București, Opera Comică pentru Copii participă cu „Heidi”, Teatrul Țăndărică, cu „Regele moare”, iar compania Acting Dream Theater, cu musicalul „Cartea junglei”.

 

Teatrul Ion Creangă, la rândul lui, aduce pe scena Festivalului „Mica sirenă,Ursul păcălit de vulpe”, „Povești cu fire” și „CUTInE”. Tot în cadrul FITC, Teatrul Ion Creangă va prezenta și cea mai recentă producție a sa — spectacolul „Aventurile lui Săgeată” despre care urmează să vă povestim mai multe, curând.

Atelierele tematice din programul Festivalului răspund provocărilor societății actuale - de la o zi la alta, tehnologia face pași uriași, iar rolul nostru este de a o înțelege și de a o adapta nevoilor noastre. În acest sens, vom avea ateliere de robotică, imprimare 3D și VR/AR pentru cei mici. De asemenea, vor avea loc și alte tipuri de ateliere - „Urban Dance” un atelier de mișcare susținut de Héctor Puigdomènech (Imaginart, Spania), dar și „Umbre. Sunet. Dans”, un atelier interactiv susținut de Amel Felloussia and Elisabeth Mouzon (Teatrul La Guimbarde, Belgia).

Programul este completat și de o serie de evenimente conexe adresate profesioniștilor din domeniul artelor spectacolului pentru copii. Pentru aceștia, festivalul propune un workshop de mișcare, coordonat de Anna Ros și Andreu Sans (Teatrul LaBú, Spania), dar și un workshop dedicat educatorilor și cadrelor didactice susținut de Andra Burcă (La Baracca–Testoni Ragazzi, Bologna).

Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii este organizat în cadrul proiectului european Mapping - A Map on the aesthetics of performing arts for early years.

Activitățile din FITC #15 se desfășoară la Sala Mică a Teatrului Ion Creangă (Str. Biserica Amzei 21-23), Sala Rapsodia (Str. Lipscani, nr. 53) și Teatrul Țăndărică (Str. Gen. Eremia Grigorescu 24).

Mai multe informații despre eveniment sunt disponibile pe www.fitc.teatrulioncreanga.ro. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram sau Youtube! Și nu uita să te abonezi la newsletter-ul Teatrului Ion Creangă pentru a fi la curent cu toate noutățile!

 

 

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles