Descopera Cartierul Armenesc – Tur ghidat online
5
mai
Descopera Cartierul Armenesc – Tur ghidat online
ZOOM.US, online
5 mai 2020, Ora 19:00

Info eveniment

Fundatia Calea Victoriei va invita la o plimbare ONLINE :  

 

  Descoperă Cartierul Armenesc – Tur ghidat online, in 5 mai, ora 19, cu Anita Sterea

 

Cum? Cu o ora înainte de începerea cursului, toți cei înscriși vor primi din partea echipei ENTERTIX un link, cu ajutorul căruia se vor putea conecta la eveniment și instrucțiunile de conectare. In prealabil descarcă aplicatia Zoom (pe telefon sau pe computer).    

 

Vino să te plimbi fără grabă şi cu un ochi atent pe străduţele liniştite, străjuite de case cochete, cu grădini sau blocuri art deco, din Cartierul Armenesc. Vei descoperi povestea formării comunităţii armenesti în Bucureşti şi vei vizita Biserica Armenească ridicată în 1911 de către arhitectul Dimitrie Maimarolu, acelaşi arhitect care îşi leagă numele de Palatul Cercului Militar Naţional sau Palatul Patriarhiei. Vom vedea şi cea mai veche casă  de locuit din oraş, ridicată de Iacob Melik, în 1822, casă care astăzi găzduieşte Muzeul de Artă Theodor Pallady.

Ne continuăm plimbarea prin mahalaua Popa Rusu, mergând la pas spre zona Maria Rosetti, unde admirăm frumoasa farmacie de acum un secol a lui Gheorghe Hotăranu, poposim şi în curtea Schitului Dărvari pentru câteva minute. E interesant de observat şi faptul că armenii şi-au organizat comunitatea aprope de o zonă comercială importantă a Bucureştiului – Târgul de Afară – Târgul Moşilor.

Bucureştiul este un oraş care s-a dezvoltat şi cu sprijinul comunităţilor evreieşti, armeneşti sau greceşti. Comunitatea armească a Bucureştiului a dat nişte nume importante pentru istoria oraşului şi chiar pentru cea naţională. Dintre personalităţile cu ascendete armeneşti îi amintim pe: Manuc Bei, Spiru Haret, Theodor Aman, Krikor Zambaccian, Ana Aslan. Toţi aceştia îşi leagă într-o formă sau alta numele şi de zona armenească din Bucureşti.

Armenii ajung încă din secolele XV-XVI în zona de sud a ţării, aceştia fiind în general negustori, meşteşugari sau comercianţi. Astăzi, comunitatea armenească numără nu mai mult de 1000 de persoane însă de-a lungul timpului comunitatea a fost foarte prosperă, activă şi bine închegată, fapt ce se poate observa dacă te plimbi prin Cartierul Armenesc: străzile Spătarului, Armenească, Donici, Toamnei, Corbeni, Popa Rusu, Franzelarilor etc. Cartierul păstrează încă atmosfera acelor timpuri.

imagine: Casa Melik

Fundația Calea Victoriei este singurul loc din București în care te poți dezvolta cu ajutorul artei și culturii printr-o diversitate mare de cursuri și evenimente culturale si interactive. De peste 12 ani inspirăm prin arte și cultură și susținem tinerii talentați. Am reușit să ducem o muncă de pionierat în felul în care se organizează evenimentele culturale și, în timp, am devenit o academie în cadrul căreia peste 100 de cercetători, artiști și traineri s-au format ca lectori.

Ne mândrim cu peste 50 000 de cursanți care au participat la proiectele noastre și cu peste 3000 de tineri care au beneficiat de burse (participare gratuită la cursurile preferate). Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături în toți acești ani: Cercul Militar Național, Grand Hotel Continental, Universitatea Națională de Muzică din București, Banca Națională a României, Teatrul Odeon și Muzeul Cotroceni.

 

Tot ce te intereseaza, direct in inbox.
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, fii primul la care ajung evenimentele noi.
Nu ai gasit inca evenimentul tau?
Cauta aici dupa cuvinte cheie.
Urmareste noutatile pe:
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Am inteles